☏ + 359 88 99 66 583 ✉ info@aimtravel.bg

Internship

Какво представлява Internship & Training Program in USA?

Какво е Internship USA?
Internship USA е програма за стаж в Съединените Американски Щати. Стажът може да бъде в областта на специалността, която изучаваш в университета или пък в област, в която имаш 2 години практически опит, който искаш да подобриш, с цел по-добрата реализация в България след края на програмата.

Каква е продължителността на програмата?
Максималната продължителност на тази програма е 18 месеца. Това е програма с J-1 виза, ето защо след нейния край имаш право на още 30 дни престой, т.е. можеш да пребиваваш общо 19 месеца в САЩ. Разбира се по време на този дълъг период имаш право да влизаш и излизаш от САЩ – например, ако искаш да се прибереш в България за някой празник. (На твоята виза в секцията „entries“ трябва да има буквата „M“, което означава „multiple entries“)

Защо да участваш?
Защото позицията, която ще трябва да заемеш не е неквалифициран труд (Да кажем, както е при WAT). По тази програма не можеш да бъдеш сервитьор, касиер или оператор в увеселителен парк – по тази програма ти вземаш участие в мениджмънта на компанията, а препоръката, която ще си вземеш след края на програмата от работодателя ще ти е много ценна, тъй като показва, че имаш реален управленски опит. А това доста ще ти помогне при търсенето на практическа реализация, независимо дали става дума за България или друга страна ( Замислял ли си се, колко твои колеги от университета се явяват на интервю за работа, след като се дипломират – попитай ги, дали на тези интервюта им е бил задаван въпроса – „имате ли някакъв практически опит…“ . Със сигурност в почти всички случаи им е бил задаван, а ако не е бил, то тогава е по-вероятно да става въпрос за пропуск от страна на интервюиращия. Това, което се опитваме да ти кажем, е че ТИ МОЖЕШ да бъдеш добре подготвен за този въпрос, ако придобиеш малко американско „know how“ като участник в нашата INTERNSHIP USA Програма .) Разбира се няма как да подминем и по-стандартните плюсове от участие в програмите ни за САЩ, като например факта, че ще подобриш (меко казано – 18 месеца са все пак) своя Английски език, ще срещнеш много нови приятели, а контактите, които ще установиш могат да ти бъдат ог огромна полза в бъдещото ти развитие. Друга позитивна страна е това, че ще можеш да попътуваш из Америка. И накрая, но не на последно място трябва да споменем икономическата страна на въпроса – твоят стаж е платен, така че ще имаш възможност да спестиш – а все пак програмата е 18 месеца (NB: Трябва да те предупредим, че по тази програма нямаш право на втора работа).

Считано от 1 октомври 2003, съгласно изискване на Държавния Департамент на САЩ, в програмата за стаж в САЩ може да се участва еднократно.
Каква заплата ще получаваш?
Никога по нашите програми, не можеш да получаваш по-малко от минималното за дадения Щат, където работиш. Мениджърските позиции са по-добре платени от неквалифицирания труд и макар и, като стажант можеш да очакваш поне $10/h. В повечето случаи, нашите партньори осигуряват стипендия в размер на $11/h -$12/h. Ако участваш като „SELF ARRANGED“, то тогава заплащането е въпрос на лична договорка с твоя работодател.

Какви са изискванията, за да участваш в програмата?
» Да си на възраст между 22 и 35 години
» Ако кандидатстваш по специалността си в Университета – да имаш завършени поне 2 години (Или да си се дипломирал).
» Ако кандидатстваш на базата на предишен опит в дадена бласт, то той трябва да е поне 2 години.
» Да имаш добро ниво на Английски Език.

Какви са вариантите на програмата?
1. Можеш да бъдеш „SELF ARRANGE“ – вариант, при който сам си намираш работодател в САЩ, за да ти попълни „План за Стаж“ (Training Plan). Ние ще ти осигурим електронен шаблон (Electronic Template), които можеш да изпратиш по e-mail до своя работодател.
2. Можеш да бъдеш „ARRANGED INTERNSHIP“ – ще избереш една от позициите за стаж, които се предоставят от нашите американски партньори. В този случай, „Плана за Стаж“ се попълва директно от нашите партньори.


national cpr association